DE STATENZAAL

Wanneer je de rijksmonumentale Statenzaal binnenkomt wordt je overweldigd door het bijzonder opvallende interieur. Iedere bezoeker wordt even stil bij het zien van de indrukwekkkende wand- en plafond schilderingen, betegelde vloeren, gebrandschilderde glas-in-lood ramen en alle wijsheden die in de schilderkunst verscholen ligt. 

Zo zijn o.a. in de ramen de wapens van ridderschappen, Twente, Vollenhoven en 61 verschillende Overijsselse gemeente opgenomen. Niet voor niets wordt de Statenzaal ook wel ‘het architectonisch en cultuurhistorisch hoogtepunt van Oost Nederland genoemd’.

Op 29 november 1895 werd door Provincie Overijssel, naar ontwerp van architect Van Lokhorts, de opdracht tot bouw van de Statenzaal en Gouvernementshuis gegeven. Drie jaar later, in november 1898 werd de Statenzaal plechtig geopend tijdens de wintervergadering. Van 1897 tot 1971 is de Statenzaal gebruikt voor de vergaderingen van de Provinciale Staten. Deze volksvertegenswoordigers stelden het provinciale beleid vast en controleerde de uitvoering ervan in het voormalige provinciehuis – huis van democratie.

HOE HET BEGON

De geschiedenis van de Statenzaal – Podium voor Kunst, Cultuur en Democratie in de Diezerstraat te Zwolle begint echter al in 1803.

Meer weten over de totstandkoming, de neogotische architectuur en de veelkleurige wandschilderingen? Lees hier meer…

STATENZAAL NU

TIJDELIJKE PODIUM VOOR KUNST, CULTUUR & DEMOCRATIE

Het fonkelnieuwe podium en culturele ontmoetingsplek in de Zwolse binnenstad

Waar programma en culturele producties en projecten geïnitieerd en gemaakt worden door de stad/ de provincie haar inwoners. Het podium voor theater, (akoestische) muziek, debat, exposities, films, beeldende kunst, lezingen, eten en drinken.
Waar we kennis delen, elkaar ontmoeten, samenwerken, en kruis bestuiven.

Vanwege corona zijn de deuren van de Statenzaal voor het publiek gesloten.

SAMEN TOEN, SAMEN NU

Neem de tijd om elkaar te leren kennen, maak een praatje. Leef op de plek waar je bent. Zodat je, door echt te zien, een standpunt in kan nemen over de wereld waarin je leeft. Zodat je, door er echt te zijn, een bijdrage kunt leven aan die wereld. Vanuit jouw kracht en vanuit datgene waar jij in gelooft.

Om van Zwolle en Overijssel de plek te maken waar we trots zijn op elkaar, onze grond en haar geschiedenis en de toekomst die wie we samen moeten maken.

ONZE MISSIE

Wij geloven dat kunst en cultuur de motor is voor vernieuwing.
Gezamenlijkheid en nieuwsgierigheid naar de ander zijn de sleutelwoorden.

We willen de plek zijn waar je – middels kunst en cultuur – mensen ontmoet, uitgedaagd wordt om na te denken over samen toen en samen nu en de mogelijkheid krijgt dit met elkaar te delen.

De Statenzaal is een Gesamtkunstwerk. Een architectonisch en cultuurhistorisch hoogtepunt in (Oost)Nederland. Een rijksmonument als deze vraagt voor zijn reis door de tijd om een goede bestemming. Dit gaat hand in hand te gaan met de democratische identiteit/ geschiedenis. Hierdoor krijgt het pand nu een nieuwe toekomst en betekenis.

DE STATENZAAL STRAKS

Het gebouw wordt omgebouwd naar een hotel, hostel en grandcafé. De verbouwwerkzaamheden staan gepland medio 2021.